Vad är Sushi > Nagri – Inari – Nare – Osri och fler!

Sushi är rå fisk, den beskrivningen stämmer och är ruskigt vanlig. Men den är dock inte helt korrekt. Fisk är ett vanligt inslag inom sushi, men sushi måste inte innehålla fisk. Grönsaker och avokado är också vanliga ingredienser inom sushi-svängen, även om mer traditionella fyllningar såsom tonfisk, räkor, lax och krabba är betydligt vanligare.

Maträtten härstammar inte heller från Japan, utan Kina, där fiskare började tillverka sushi som ett sätt att konservera maten. Sushin försvann dock från det kinesiska köket, men utrotades inte helt för den sakens skull. Det blev istället japanerna som tog till sig traditionen under början av 1800-talet, och vi svenskar snappade upp matkonsten så sent som på 1990-talet. Numera är sushibarer och sushirestauranger vanligt förekommande inom alla stadsmiljöer. I den här artikeln ska vi djupdyka inom ämnet för att kunna ta reda på vad sushi är, samt bekanta oss med några vanliga sushirätter.

Nigiri

Nigiri består av vinägerstänkt sushiris samt rå fisk som skurits i tunna bitar. Rätten består alltid av havsdelikatesser såsom bläckfisk samt räkor, medan exempelvis nötkött är helt förbjudet. Nigiri serveras ibland med sojasås, och precis som när det kommer till liknande sushirätter bör ni hålla er till ätpinnarna.

Maki

I den här sushirätten hittar ni oftast strimlat kött som blandats med ris samt nori, som är en form av alg. Temaki är en vanlig version av Maki, i vilken fyrkantsformade algbitar skärs upp och serveras tillsammans med ris, grönsaker och kött. Därefter är det upp till er att rulla de så kallade ”Maki-bollarna” i rätt storlek. Det beskrivs som lite av en utmaning att fördela ingredienserna på ett vettigt sätt, vilket kan vara besvärligt för somliga, men inte alltför oövervinneligt. Och sist men inte minst slipper ni ätpinnarna, då Maki alltid äts för hand.

Shira

Shira består av stucket kött, och serveras alltid tillsammans med sushiris, som kan ackompanjeras med antingen grönsaker och/eller omelett. Shira är en mycket populär sushirätt då tillagningstiden kan hållas nere, och smaken är rätt.

Oshi

Oshi består av klassiska sushi-ingredienser, men en faktor skiljer den här rätten från de övriga alternativen. Oshi måste alltid pressas ihop med en så kallad sushipress innan rätten kan serveras. Om ingen press finns tillhands kan kocken istället använda sig av en tung bambumatta, och som en sista utväg regelrätt handkraft.

Nare

Nare är den mest klassiska sushirätten i listan. Rätten består av fisk, sushiris och salt, som pressas ihop med hjälp av en stenvikt. Målet med tillagningssättet är att mjölksyrejäsning ska uppstå, vilket sägs ge upphov till en unik smak. Då stenpressar inte är vanligt förekommande i sushirestauranger och sushibarer kan Nare beskrivas som ovanlig, åtminstone i Sverige och Europa.

Nu har ni fått lära er mer om fem populära sushirätter, och som ni själva märkt skiljer de sig på många viktiga sätt. Vårt mål är ni ska kunna välja rätt sushi-alternativ tack vare de råd som ni fått ta del av i guiden. Sist men inte minst – tänk gärna på att följa de etikettregler som anges här. Om ni gör så maximerar ni chansen för att restaurangbesöket blir ett lyckat sådant.