Får gravida äta Sushi?

Sushi är i grund och botten en nyttig maträtt, och för att svara på frågan: Ja, Livsmedelsverket menar att alla svenskar bör äta fisk så ofta som två till tre gånger i veckan. Det tipset gäller förstås även för gravida, som får äta hur mycket sushi de vill – så länge råvarorna är färska vill säga.

Gravida bör ha i åtanke att bakterieinfektionen listeria kan förekomma i sushi som inte är nytillagad eller nyförpackad. Gravida kvinnor bör därför kontrollera förpackningsdatumet noga eller hålla sig till den sushi som återfinns i restauranger, där all sushi är nytillagad och helt säker att äta. Ni bör dock tänka på att hålla er till restauranger som har en hög omsättning. Om ni gör så är chansen störst att ni får fatt på färsk sushi, som är både smakrik och fullkomligt ofarlig.

Om ni lagar egen sushi bör ni endast använda er av färsk råvara, som maximalt vilat i förpackningen någon dag. Fryst fisk ska dessutom vara helt ofarlig att äta så länge de är hämtade från odlade bestånd.

Många beskriver även ryktesspridningen som problematisk. Dvs. att en blivande mamma tar del av information som är felaktig och sprider vidare densamma till vänner och bekanta, som genast börjar gaffla om vad som är rätt och fel. Tänk gärna på att hålla er till säkra källor, såsom myndigheter och dylikt, när ni faktagranskar påståenden.

För att sammanfatta läget: Alla gravida får äta sushi så länge den tillagats på rätt sätt. Alla sushirestauranger i Stockholm, och resten av landet för den delen, följer de regler som Livsmedelsverket satt upp – och är därför att lita på.