Resa till god mat

En del människor äter medan de reser, och andra reser för att äta. Resmål med fokus på mat blir allt mer populära. Det kan röra sig om allt från avsmakningsmenyer på restauranger med tre Michelinstjärnor till gatumat eller lokala specialiteter. På internet finns kulinariska guider och recensioner av allt.

Nyligen genomförda undersökningar har visat att en stor del av alla resenärer överväger mat när de planerar en resa, även innan de bestämmer var de ska bo. Dessutom reser människor mer än någonsin tidigare. Det är säkert att säga att hungern efter nya kulinariska upplevelser är starkare än någonsin.

Sushirestauranger i Tokyo och klassiska franska restauranger i Paris kommer alltid att toppa listor över kulinariska resmål, men det finns alltid något nytt att hitta. Många människor tar ett lån för att finansiera sin resa, något som faktiskt kan vara en bra idé eftersom en och samma flygresa kan variera en hel del i pris beroende på när du köper den. God mat behöver inte vara dyr, men det finns vissa gourmeträtter som har ett hisnande pris.

Världens mest exklusiva rätter

En av de dyraste maträtterna som serveras i världen är en taco på Grand Velas Los Cabos i Mexiko. Många förknippar Mexiko med billig gatumat, men för 25 000 dollar, motsvarande ungefär 240 000 svenska kronor, kan du få en riktigt speciell rätt. Det är en  taco med havskräftor, Kobe-nötkött, Belugakaviar och svart tryffel-brieost. Salsan som serveras till rätten är extrem. I den finns bland annat en skvätt av Ley 925 ultra-premium anejo tequila, vilket är världens näst dyraste alkohol. Den innehåller även världens dyraste kaffe, Kopi Luwak eller sibetkaffe.

Om du föredrar pizza så kan du köpa en exklusiv variant i Italien för 12 000 dollar, motsvarande 115 000 kronor. Fördelen med den här pizzan är att du inte behöver äta den på restaurang eller vänta på leverans. Den tillverkas av kocken Renato Viola, som helt enkelt kommer hem till dig tillsammans med en sommelier och tillagar den – så länge du bor i Italien. Du får även exklusiva bestick och tallrikar i begränsad utgåva.

Pizzan heter ”Louis XIII”, och det tar hela 72 timmar att laga den. Toppingen består av tre typer av kaviar, ekologisk buffelmozzarella och 7 andra ostar, australiensiskt rosa salt från Murray-floden, räkor från provinsen Salerno, mantis-räkor och hummer. Du får även en flaska Remy Martin Cognac Louis XIII och en flaska vintage 1995 Krug Clos du Mesnil champagne med i köpet.

Tonfisk

En av de ingredienser man ofta kopplar ihop med sushi och japansk mat är tonfisk, en fisk som kan vara väldigt dyr. Kiyoshi Kimura är en japansk man som kallar sig för ”tonfiskkungen”. Han betalade ett rekordhögt pris för en fisk av arten blåfenad tonfisk som vägde 278 kilo på en auktion på Toyosu-fiskmarknaden i Tokyo i början av förra året. Priset var motsvarande nära 30 miljoner svenska kronor.

Priset på blåfenad tonfisk varierar vanligtvis mellan $40 och $200 per halvkilo, men Kimura betalade motsvarande $3 000 per halvkilo. Kimura sade själv efter köpet att det var en stor kostnad, men att hans restauranggäster skulle få det allra bästa. Rekordfisken beräknas att räcka till ungefär 10 000 bitar sushi.

Lyckligtvis behöver vi i Stockholm varken resa långt eller betala några rekordhöga priser för att äta sushi av toppklass. Här finns hälsosam, delikat och kreativ sushi, lagad med kärlek.