Miljövänlig sushi

Hur många tänker egentligen på hållbarhet när man går ut på krogen, eller äter på restaurang? Kanske inte så många, men det borde de göra, för det finns många fällor man behöver undvika.

Vid det här laget vet nog de flesta att det är lämpligt att undvika kött och äta mer grönsaker ifall man vill vara klimatsmart på restaurangen, men hur ligger det egentligen till med andra rätter? Sushi till exempel. Det är ju inte gjort på kossor och grisar, så det borde väl vara lugnt?

Ja, väljer man sushi som är klimatsmart kan man som regel känna sig ganska väl till mods över sina avtryck på miljön. Risken är dessvärre ganska stor att det inte alls är klimatsmart sushi du äter. På vissa restauranger serveras ännu rödlistad fisk. Tonfisk trivs inte i svenska vatten, så du kan ju själv tänka dig vilken berest liten fisk det är du riskerar att klämma mellan pinnarna. Även grönsaker och andra tillbehör kan komma från produktion som kräver mycket energi, och det är inte alls ovanligt att de transporteras långt.

Egentligen är det tragikomiskt att många efterfrågar sådan sushi istället för klimatsmart sushi. Hela det japanska konceptet bygger från början på att ta fisken som finns i vattnet allra närmast stället där den tillagas. Grönsaker och godsaker är också tänkta att komma från de egna trakterna. Att vegetabiliska ingredienser plockas under den säsongen de växer, är en annan självklarhet inom japansk sushikultur. Den japanska idén är inte att frakta ingredienser man saknar kors och tvärs över världen. Det är istället att ta vad man har, och göra det allra godaste man kan med dessa närodlade, miljövänliga och goda råvaror.

Sushi blir precis lika gott med sådant som växer här i Sverige, och det påverkar inte ens samvete alls lika mycket som om råvarorna kom från andra sidan jordklotet. Vi rekommenderar därför alla att ta någon extra minut och tänka på vad klimatavtrycket från den sushi du köper, eller själv tillagar är innan du äter den!